14 Nisan 2014 Pazartesi

Büyük ekranlı iPhone ne getirir, ne götürür?


Şu sıralar teknoloji gündemi sürekli yeni iPhone söylentileriyle çalkalanıyor. Sızıntılar, tahminler, kanıtlar. Birçok şey büyük bir iPhone gelebileceğine işaret ediyor. Nitekim Apple'ın sağı solu belli o
lmaz. Hatırlarsanız geçen yıl 3. nesil iPad piyasaya sürüldükten 6 ay sonra 4. nesil iPad satışa sunularak bir şaşkınlık yaratmıştı. Biraz daha yakınlaşırsak malzeme kalitesini düşürmeyeceklerini üstüne basa basa söyleyen Apple polikarbon(bir bakıma plastik) malzemeli iPhone 5C'yi çıkardı. Son zamanlarda Steve Jobs'un belirlediği duvarları teker teker yıkan Apple bu yıl da böyle bir olay gerçekleştirecek mi?
Öncelikle şunu belirteyim bu benim kendi tahminim. Evet şimdi Apple'ın iPhone ekranı büyütme politikasına bakacak olursak ilk iPhone'dan iPhone 4s'e kadar hep 3.5 inç ekran vardı. iPhone 5 ile bu değişti ve 4 inç'e yükseldi. Asıl tahmin noktam tam da burası büyüme oranı 0.5 inç. Eğer tek iPhone ile karşımıza çıkarsa ekran çerçevesi incelmiş ve kasa hafif genişlemiş olarak 4.5 inç bir iPhone görebiliriz.Böylece Apple tek elle kullanımı pek etkilemeden büyük bir ekran sunabilir. Yine aynı düzende büyüme gerçekleşirse ikinci bir iPhone modelinin 5 inç olması muhtemel. Üstelik Apple'ın akıllı bir kalem üzerinde çalıştığı iddialarını da hesaba katarsak. Bir diğer olasılık ise yine 4 inç ve kırpılmış bir iPhone 6 olabilir. Böylece üç ayrı kitleyi kendine çekebilme şansı yakalayabilir. Android forumlarında okuduğum birçok kişi Android'i büyük ekran için tercih ettiğini belirtiyor. iPhone 6'nın kalbinde bulunacak olan iOS 8 bir ihtimal iOS 7 daha sağlam temelli bir versiyonu olacak gibi görünüyor. Yeniden tasarlanmış bir iOS olan iOS 8 (ve iOS 7)'in bence artık 2 GB RAM'e geçiş vakti geldi. Çünkü iOS 7 şu anda donanımı biraz daha fazla kullanan bir işletim sistemi oldu. 2 GB RAM bir sonraki yeniden tasarlanacak iOS'e kadar iOS 7'nin tasarımını kullanacak olan işletim sistemlerine yeterli olacaktır. Çünkü 1 GB RAM iOS 5 ve 6'ya rahat yeterken iOS 7'de çok az da olsa yetersiz gelmeye başladı. iOS 8'in A8 çiple, eğer olusa M8 hareket işlemcisi ve 2 GB RAM ile daha güçlü olacağını düşünüyorum. Biraz gelecek iPhone'un fiziğine bakacak olursak iPod Nano ve iPod Touch 5'in tasarım çizgilerinin kullanılacağını sanıyorum Ama eğer sadece karma bir tasarım olursa açıkçası özgün olacağını pek düşünmüyorum. Yani bu iki tasarım biraz da modern bir iPhone tasarımı ile oturaklı bir şekilde harmanlanırsa göze hoş gelebilir. Muhtemelen yeni iPhone daha yumuşak hatlara sahip olacaktır. 4.5 inç'lik iPhone'un kasası büyümeyebilir fakat büyürse bu daha büyük bir batarya ve daha uzun pil kullanımı demek. Fakat uzun kullanım için ekranın güç tüketimi azaltılmalı, işlemcinin güç kullanımını iyi yönetmesi sağlanmalı ve daha iyi bir pil veya farklı şarj yöntemleri geliştirilmelidir(güneş enerjisi ile şarj gibi). Aynı şekilde 5 inç'lik iPhone için de tüm bunlar yapılırsa daha uzun kullanım sağlanabilir. 5 inç ekran için kasa büyüdüğünde daha büyük bir batarya olacağını da hesaba katarsak çok uzak bir olasılık değil. 4.5 inç ekran 4 inç iPhone'un kasasına sığdırılırsa uzun kullanım süresinin tek yolu ise yazılımsal olarak güç yönetiminin dengeli olması. 4.5 inç'lik ekran 4 inç iPhone'un kasasına koyulursa muhtemelen yan çerçeveler kaldırılacaktır. Yine tek elle kullanım sağlanabilir yani fakat 5 inç iPhone'da maalesef tek elle kullanım zorlaşacaktır.

Bu yazıyı paylaşabilirsiniz!


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder