23 Şubat 2014 Pazar

Sinir krizleriniz artık daha gerçekçi :D

Kısa sürede milyonları kendine bağlayan ardından sinir hastası eden ve sonra yayıncısı tarafından kaldırılan oyun Flappy Bird'ün etkileri halen  sürmekte. Mobilde yetmediği gibi artık gerçek hayatta da sizi sinir hastası edecek. Küçük bir araştırmadan sonra bu videoyu buldum:


Devamını oku

Ortalama gücün zerafetle harmanı: Mac

Çoğumuz Mac bilgisayarları duymuş ya da görmüşüzdür. Kendileri Apple'ın bilgisayarlarıdır. Birçoğumuzun hayalini süslerler. Neden mi? Çünkü ülkemizde uçuk bir fiyata sahipler :D. Evet gerçekten uçuk bir fiyat. İşte bu yüzden ülkemizde Mac zenginler, tasarımcılar, şirket sahipleri içindir algısı oluşmuş durumda. Bir kişi Mac aldığında herkes ona zengin tabiriyle hitap eder. Aslında haksız sayılmaz fakat yurtdışında Mac'ler daha uygun bir fiyata sahip oldukları için daha çok kullanıcı tarafından tercih ediliyorlar. Hatta yurtdışında Mac'ler sıradan bile sayılabilir. Yani ülkemizde de bu kadar pahalı olmasalardı daha fazla kişi satın alabilirdi. Ama son 2-3 yılda Mac fiyatları daha aşağılara çekilmiş. Fakat pahalı algısı aslında yeteri kadar araştırma ve inceleme yapmamaktan kaynaklanıyor.
Devamını oku

22 Şubat 2014 Cumartesi

DOSYA KONUSU: Metro tasarım kervanı...

Microsoft'un  Windows 8 ile başlayıp Windows Phone 8 ile Lumia telefonlara entegre ederek devam ettirdiği metro tasarımı biraz yakından inceleyelim.

Önce metro tasarım nedir açıklayayım:
Metro ikon tabanlı, sade ve minimalist tasarım biçimidir.

Metro arayüzlerden birkaç örnek:




Metro tasarımlı görsellerde gördüğünüz gibi metro veya düz (flat) tasarımda yazılar ince font genellikle parlak renkler ve sade bir görünüm oluşturmaya çalışılır. Düz tasarım yaparken belirlenmiş bir tasarım çizgisi vardır. Eğer o tasarım çizgisini geçerseniz düz tasarımı da bozmuş olursunuz.
Devamını oku

WhatsApp neden satın alındı?

Bildiğiniz üzere yaklaşık 2 gün önce Facebook birçok platformu desteklemesiyle bilinen mesajlaşma uygulaması WhatsApp'ı satın aldı. Peki neden? Üstelik yüklü bir parayla. Daha önce Google 1 milyar dolar teklif etmiş fakat WhatsApp bu teklifi geri çevirmişti.Ve Facebook 19 milyar dolar ile WhatsApp'ı satın aldı. Bu satın almanın arkasında birçok neden olabilir. Mesela son zamanlarda WhatsApp'ın kullanıcı sayısının %200 oranında artması gibi. Belki Facebook geçemeyeceği rakibini satın alarak tekrar yükselmeyi amaçlıyordur. WhatsApp yine bağımsız bir uygulama olarak kalacak fakat arkasında Facebook gibi dev bir şirket ile beraber. İlerleyen zamanlarda bu satın almanın WhatsApp üzerindeki etkilerini göreceğimizi tahmin ediyorum. Bu belki Facebook entegrasyonu olarak karşımıza çıkabilir. Muhtemelen Facebook entegrasyonu ile WhatsApp kullanıcı patlaması yaşayacaktır. Bekleyip göreceğiz.
Devamını oku

iOS 7.0.6 yayınlandı

Biz 7.1'i beklerken Apple bize bir sürpriz yapıp 7.0.6'yı yayınladı. Yukarıda da belirttiği gibi sadece bir güvenlik güncellemesi. Ben yükledim ve çok küçük hızlanma fark ettim. Onun dışında birşey değişmedi. Fakat yine de sürümünüzün güncel olmasında fayda var. Ve hatırlatma jailbreak işlemi uygulayacak olanların 7.0.6'yı yüklemeden önce derin bir araştırma yapmalarını şiddetle hatırlatıyorum çünkü Apple fark ettirmeden açıkları kapatmış olabilir. Dikkatli olun!!! Bir  değişiklik görürseniz lütfen bana bildirin.(veya yorumlara yazın)
Devamını oku

CM Securities uygulaması

Son zamanlarda akıllı cihazların fiyatının fazla olması nedeniyle kullanıcılar genellikle 16 GB hafızaya sahip olan cihazları tercih ediyorlar. Dınııııııtttt!!! O da ne! 16 GB hafızanın sadece 12'si, 13'ü, 10'u kullanılabilir. İşte o anda pek önemsemediğimiz fakat sonra uygulamaların giderek artan boyutlarını farkedince ne yapıp edip bazı uygulamalarımızdan fedakârlık etmek zorunda kalıyoruz. Üstelik sildiğimiz uygulamaların ardında atık veri bırakması ve onları fark edemememiz de cabası. İşte zamanla 16 GB bize yetmiyor ve sonuç sıkışma hissi. Ve bir şey daha. iCihazlarda RAM kullanımını yönetemediğimiz gibi zaten göremiyoruz. Zaten 1 GB RAM'i olan iCihazlarımız yavaşlıyor. Bu kadar dil döktükten sonra gelelim kuru fasulyenin faydalarına. Geçenlerde Uzak Doğu ülkelerinden bir kişinin geliştirdiği bir uygulama keşfettim. Önce biraz çekindim doğrusu. App Store puanlamasına baktığımda 5 yıldızlı olduğunu gördüm ancak bunula yetinmeyip tüm yorumları okudum ve olumsuz bir yorum göremedim. Durun siz zahmet edip yorumları aramayın veya puanlamayı aşağıya bakın.


Tüm bu kriterleri geçtikten sonra uygulamayı yükledim. Uygulama iPhone için optimize edildi. Yani iPad için özel olarak tasarlanmadı. Her neyse uygulamayı yükledim. İlk başta pek inanmamıştım gerçekten iyi birşey olacağı fakat yükledikten sonra gerçekten dedikleri kadar varmış dedim tam 528 mb gereksiz veri sildi. Üstelik RAM belleğinizi de boşaltabiliyorsunuz. Uygulamayı indirdiğinizde kullanımının oldukça basit olduğunu göreceksiniz. Uygulamayı App Store'dan indirin.
Devamını oku

6 Şubat 2014 Perşembe

Amerikan Apple kimliği nasıl alınır?

Bu bir bilgilendirme yazısıdır...
Türkiye'deki kullanıcıların büyük bölümü Türkiye'den aldıkları kredi kartlı veya kredi kartsız Apple kimlikleri ile iTunes Store ve App Store gibi tüm mağazaları kolayca kullanabiliyorlar. Ancak bazı kullanıcılar Türkiye App Store'da olmayan bazı uygulamaları indirmek istediklerinde sorunlar yaşayabiliyorlar. Bu sorunların en büyük nedeni Türkiye'den alınan Apple ID'si ile Amerika veya diğer ülkelerin mağazarından alışveriş yapılamıyor oluşu. İşte bu yüzden size nasıl Amerikan Apple kimliği alacağınızı göstereceğim.
Devamını oku

5 Şubat 2014 Çarşamba

iPhone 4 iOS 7'de son durum




iOS 7 yayınlanalı çok uzun birkaç ay geçti. Yeni tasarım beraberinde yeni sorunlar ve özellikler getirdi. Kimileri beğendi kimileri beğenmedi. Gerekli ya da değildi diye düşünenler, forumlarda dert yananlar vesaire. Ve dün iOS 7.1 beta 5 yayınlandı. Bazı minör değişikliklerin ve hata düzeltmelerinin bulunduğu güncelleme iOS 7'nin performansını arttırdı. iPhone 5, 5S ve 5C'de iOS 7.1 beta 5 gayet iyi çalışırken iPhone 4S ve 4'te hala tam olarak düzelmiş değil. Özellikle iPhone 4 sahipleri çok öfkeli ve bu durumdan oldukça rahatsız. iPhone 4s'in iOS 7.1 finalde düzeleceği beklenirken iPhone 4'te düşük bir performans sergiliyor. Şu anda (iOS 7.1 beta 5) iPhone 4 eskisinden daha performanslı çalışsa da ne yazık ki hala yeterince rahat bir kullanım sağlamıyor. Özellikle ana ekrana dönerken yaşanan takılmalar çok rahatsız edici seviyede. Ya da çoklu görev yöneticisini açarken yaşanan takılma da bir o kadar rahatsız edici. Hele bazen dokunmaları algılamamasını saymıyorum bile. Fakat bu beta ile dokunmaların hepsini algıladı. Nispeten daha düzgün. Peki güncellemeli miyim yoksa güncellememeli miyim? Eğer iOS 7'yi hiç yüklemediyseniz sakın geçmeyin. Eğer geçtiyseniz kesinlikle iOS 7.1'e güncelleyin.












Devamını oku

Yüksek megapikselli kamera düşük megapikselli kameradan daha iyi çeker. (mi?)














ISO : 100 Gün ışığındaki farklılıklar

Gün ışığındaki fotoğraflar makineler için standarttır ve problem olmaması gerekir. Yeterli ışıktaki kameradaki ışık hassasiyeti nedeniyle en düşük ayarlar kullanılır. İlk görünüşe tüm fotoğraflar güzel çıkmış. Ama dikkatli bakıldığında farkları görebilirsiniz. 10 megapiksel kameradaki güzel çıkan fotoğraf, 16 megapikselde bir huzursuzluk hissi veriyor. Mavi kalemlere dikkat edin. 14 megapiksellik kamera, kalite olarak diğerlerinin arasında kalıyor.
Devamını oku

iOS 7.1 Beta 5 yayınlandı.

Arkadaşlar iOS 7.1 Beta 5 dün Türkiye saati ile 20:00 dağıtılmaya başladı.
Apple, iOS 7.1′in 5. beta sürümünü geliştiriciler için 11D5145e yapı numarasıyla yayınladı.


Açıklamada da dediği gibi bazı hatalar düzeltilmiş fakat hala spotlight aramasını açarken o küçük takılma bulunuyor.
Devamını oku

4 Şubat 2014 Salı

Facebook Paper hakkında ilk izlenimlerim

Arkadaşlar dün size Facebook'un Paper adlı uygulamasını yayınlayacağını size aktarmıştım. Ve dün saat 21:30 civarı A.B.D App Store'da yayınlandı. Ben de siz okurlarıma biraz fikir vermek amacıyla biraz kullandım. Şimdi biraz anlatayım. Öncelikle uygulamayı ilk açtığınızda size yarı saydam bir yüzey üzerine ince harflerle yazılmış bir "Paper" yazısı karşılıyor. Hemen altında log in yazısı bulunuyor. Ona dokunduğunuzda facebook hesabınız ile giriş yapmış oluyorsunuz. Size başlangıçta bazı temel hareketleri gösteriyor. Ve gerisi size kalmış. Fotoğraf görüntüleme şekli muhteşem. Cihazı sağa ve sola eğdiğinizde resmin hareket etmesi çok etkileyici. Ayrıca neredeyse herşeyin tam ekran olması ise size okuma rahatlığı sağlıyor. Facebook uygulamasının Flipboard versiyonu sayılabilir. Ana uygulamada yaptığınız neredeyse herşeyi Paper'da da yapabiliyorsunuz. Bildirimleriniz, mesajlarınız ve arkadaşlık isteklerinizi kontrol edebiliyorsunuz. Profilinizi de görebiliyorsunuz fakat ilk başta size karışık gelebilir. Durumunuzu güncelleyebiliyorsunuz. Kısa süreli bir kullanımda fark ettiğim en büyük eksiklik ise sohbetin olmaması. Yani biri size mesaj gönderirse cevap verebilirsiniz ya da siz birine mesaj gönderebilirsiniz. Ama kimin çevrimiçi olup olmadığını liste halinde göremiyorsunuz. Ama geri kalan herşey çok ince düşünülmüş. Animasyon ve geçişler çok hoş. Sohbetin gelip gelmeyeceği henüz bilinmiyor. Ya da uygulamanın Türkiye App Store'a gelip gelmeyeceği. Şu anda bir A.B.D Apple kimliğiniz varsa uygulamayı indirebilirsiniz. Ama doğal olarak İngilizce. Bunun dışında Android ya da Windows Phone 8'e gelip gelmeyeceği de bilinmiyor. İşte kısaca böyle. 

Devamını oku

3 Şubat 2014 Pazartesi

2 Şubat 2014 Pazar

iCloud da nereden çıktı?





iOS 5 ile Steve Jobs'un bize sunmuş olduğu iCloud'u biliyorsunuzdur. Eğer iOS 5 ve üstü bir cihaz kullanıyorsanız biliyorsunuzdur. iCloud hayatımıza girdiğinden beri çok şey değişti. Bilgisayar bağımlılığımız azaldı. Daha az veri kaybı ve daha kolay saklama imkanımız oldu. iCloud neredeyse herşeiyiniz yedekliyor. Resimleri, rehberi duvar kağıdınızı, uygulamalarınızı, kitaplarınızı, notlarınızı hatta oyunlardaki verilerinizi bile. Fakat iCloud nasıl tanıtıldı? Biraz ona değineyim.


Dropbox CEO'sundan itiraflar

iCloud tanıtılmadan önce sevgili Steve Dropbox'ı satın alma girişimlerinde bulunmuş. Steve Jobs'ın değişik bir zihniyete sahip olduğunu birçoğunuz biliyorsunuz. Dropbox CEO'su satılmayı reddetmiş. Büyük hata etmiş. Steve gibi birine bulaşmamalıydı. Tahmin ettiğiniz üzere Steve de Dropbox'u bitirmek için kendi bulut depolama hizmetini tasarladı. Açıkçası iCloud çok başarılı bir bulut hizmeti fakat ne yazık ki Dropbox'u  bitirmeye uzak. Fakat bana kalırsa ikisi de gayet kullanışlı, iyi oturtulmuş hizmetler. İkisini de kullanın derim.
Devamını oku

Hmmmmm ilginç...

Bu videoyu ilginç buldum ve sizinle paylaşmak istedim.


Devamını oku

Facebook Paper

Merhaba arkadaşlar. Uzun zamandır bir şey paylaşmadığımı fark ettim ve bugün hakkında yazı yazmaya değer bir şey bulduğumu düşünüyorum. Evet...
Geçtiğimiz günlerde Facebook mobil platformlara bazı uygulamalar geliştireceklerini açıklamıştı. Bu açıklamalardan sonra birçok kişi bu uygulamaları merak etmişti ve beklemeye koyulmuştu. Ben de bu merakla bekleyen grup içerisindeydim. Bir süre bekledikten sonra yanılmıyorsam Facebook ilk uygulamasını tanıttı. Haydi biraz tanıyalım.

Facebook Paper

Evet adı Facebook Paper. Şimdi bir ön tanıma fırsatı için önce aşağıdaki videoyu izleyin.


Çok etkileyici değil mi? Facebook'tan açıkçası bu kadar inovatif bir uygulama beklemiyordum.
Yani özgün bir uygulama. Arayüzü sade ve üstelik tam ekran. Sadece görmek istediklerinizi görüyorsunuz. Dünyanın her yerinden insanlar paylaşım yapıyor. İstediğinizi "beğenebiliyorsunuz". Hatta siz de katkıda bulunabiliyorsunuz. Yazınıza tam ekran bir video ekleyin ya da panoramik bir fotoğraf. Cihazı sağa sola hareket ettirdiğinde fotoğrafın da nasıl hareket ettiğini görmüş olmalısınız. Yazınıza başka kaynaklardan alıntı ekleyin. Katlayın ve kaldırın. İlgi alanlarınıza göre bir kağıt ekleyin. Bu ve daha fazlası Paper'da sizi bekliyor. 3 Şubat'ta yayınlanacak olan uygulama sadece iOS platformuna gelecek. Ve maalesef şimdilik Türkiye App Store'a gelmeyecek. İşte buna üzüldüm :( Amerika App Store'da yayınlanacak olan uygulama galiba ücretsiz. Çünkü herhangi bir ücret göremedim. Android ya da WP8'e gelip gelmeyeceği konusunda ise bir bilgi bulamadım. Uygulama yayınlandığında US App Store bağlantısını ekleyeceğim. Aşağıda Paper'ı inceleyebilirsiniz.
(Türkçe olan yazıları ben çevirdim.)


Facebook Paper'ı indirin (A.B.D App Store)





Devamını oku