5 Şubat 2014 Çarşamba

Yüksek megapikselli kamera düşük megapikselli kameradan daha iyi çeker. (mi?)














ISO : 100 Gün ışığındaki farklılıklar

Gün ışığındaki fotoğraflar makineler için standarttır ve problem olmaması gerekir. Yeterli ışıktaki kameradaki ışık hassasiyeti nedeniyle en düşük ayarlar kullanılır. İlk görünüşe tüm fotoğraflar güzel çıkmış. Ama dikkatli bakıldığında farkları görebilirsiniz. 10 megapiksel kameradaki güzel çıkan fotoğraf, 16 megapikselde bir huzursuzluk hissi veriyor. Mavi kalemlere dikkat edin. 14 megapiksellik kamera, kalite olarak diğerlerinin arasında kalıyor.



ISO 400 : Önemli detaylar

Gördüğünüz fotoğraflar tipik bir detay görme testi. Gün ışığına göre daha az ışık bulunduğu için kamera ISO 400'ü seçiyor. Bir başka ayrıntı ise kameranın saç ve göz gibi detayları göstermedeki başarısı. Dikkatli bakıldığında görüntüler arasındaki farklar ortaya çıkıyor. 10 megapiksellik kamerada saçları hatta saç tellerini rahatlıkla görebiliyorsunuz. Eğer 16 megapiksel yüksek çözünürlükte daha fazla detay görebileceğiniz düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Göründüğü üzere kirpikler gözükmüyor ve saçlar boyanmış gibi gözüküyor. 14 megapiksellik kamera kalite olarak ortada yer alıyor.

Görüntü sensörleri


Yüksek megapiksel sadece teoride daha iyi bir fotoğraf kalitesi. Aslında kompakt kameralarda kalite yeni çözünürlüklerle birlikte azalıyor. 


ISO 1.600 : Az ışıktaki gerçek sınıf

Bu karşılaştırma karşılaştırma farkları acımasızca gösteriyor. Alacakaranlıkta yapılan sertlik testinde ışık hassasiyeti ISO 1.600 olarak belirleniyor. Birkaç yıl önce bu değer bir kamera için imkansızdı, ama şimdi neredeyse tüm modeller kullanıyor. 10 megapiksellik kamera gülleri güzel gösteriyor. Görüntü filtresi detay koruma ve geliştirme konusunda iyi bir denge kuruyor. Yeşil yaprakları ortada ki resimde de seçebiliyorsunuz. 14 megapiksellik kamerada resme boyanmış hissi veren görüntü filtresini görüyorsunuz.

DSLR makinelerle fark

Kompakt kameralarda üreticiler arttık 16 milyon piksel kullanıyorlar. Büyükleri ,sensörde 8 milimetreye denk gelen ½, 3 inç. Karşılaştırma olarak DSLR kameralar 18 megapiksele kadar kullanılıyor ama bununla birlikte çok daha büyük bir sensör (28 milimetre) kullanıyorlar. Bir DSLR makinedeki her piksel daha büyük ve daha fazla ışık emebiliyor. Bunun için bu kameralarda yüksek megapikseller problem değil. Fotoğraf kalitesi ise bir kompakt kamera'dan daha iyi. 

Reklam kaynağı megapikseller
Kompakt kameralarda megapiksel yarışı Canon, Nikon, Panasonic ve Sony gibi markalarda tanıdık. Üreticilerde yaptıkları gizli konuşmalarda pikselin pazarlamada önemli bir rolü olduğunu itiraf ettiler. Marketlerdeki kameralarda en önemli satın alım nedeni fiyat ve piksel sayısı. Hiçbir üretici de bu megapiksel yarışını durduracağa benzemiyor. 

Fotodiyotlar

Bir görüntü sensörü bir çok ışığa duyarlı fotodiyotlardan oluşuyor. Bunlar gelen ışık fotonlarını elektrik sinyallerine dönüştürüyorlar. Daha çok fotodiyotlar dolayısıyla daha çok çözünürlük demek oluyor. Bu fotoğraftaki detaylara yansıyor. Ancak sadece sensörün büyüklüğü arttırıldığı zaman. 
Ama aslında fotoğraf sensörleri küçüldükçe, çözünürlük artıyor. Bu da küçültülmüş yüzeyi ile daha az ışık fotonu alabilen fotodiyotların küçülmesine yol açar. Bunun için üreticiler görüntü sensörlerinin duyarlılığını arttırıyorlar.

Bu yazıyı paylaşabilirsiniz!


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder